Portfolio

Hieronder vindt u de meeste van mijn opdrachten. Wilt u weten wat mijn klanten vinden van mijn werk? Kijk dan bij klanten.

Redactie

De opleidingsgidsen voor onderwijskunde, accountancy of creatieve therapie, de interne nieuwsbrief van de faculteiten Natuur en Techniek en Educatie, of een openbare les over Digitale Smart Services: als vaste freelancer van de centrale communicatieafdeling van Hogeschool Utrecht zorg ik ervoor dat de teksten fijn leesbaar, duidelijk en foutloos in het drukwerk terechtkomen.

 

Het brede vakgebied van ergotherapeuten. Of het nu een wetenschappelijk onderzoek is naar vermoeidheid bij ms, een interview met een ergotherapeut in Japan of een artikel over medewerkers meer laten bewegen onder het zitten; als eindredacteur van het Ergotherapie Magazine maak ik er goed leesbare en foutloze teksten van. Ik schrijf ook de teksten voor de omslag en de inhoudsopgave.

 

Ik ben redacteur voor Zebra Technologies, een wereldwijd bedrijf voor handhelds en printers. Ik vertaal en bewerk succes stories uit het Engels, voor de Nederlandse markt.


Tekstschrijven

Stadstuinieren, het zelf kweken van groente, fruit en kruiden in potten, bakken of een kleine stadstuin. Daar gaat het tijdschrift Stadstuinieren over. Ik schrijf hier sinds kort artikelen voor. Want wat mij betreft kan de wereld niet groen genoeg zijn.

Wie heeft de term ‘vergeten groenten’ bedacht? Hoe kweek je een rode spruit? Wat zijn de trends geweest op plantengebied de afgelopen 90 jaar? U leest het in Kiemkracht – 90 jaar Vreeken’s Zaden. Samen met Kim Koops realiseerde ik dit boek voor zadenhandel en tuinwinkel Vreeken’s Zaden in Dordrecht. Ik schreef de tekst, Kim deed het onderzoek en samen verzorgden we de rest. Het boek werd uitgebracht ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan, in november 2016.

 

Waar komt mijn familie vandaan? Altijd leuk (en gegarandeerd ontroerend) om dit eens uit te zoeken. Ik schreef een boekje over mijn familiegeschiedenis (mei 2015, eigen beheer). Het is fantastisch om door interviews met familieleden nieuwe verhalen te horen, en zelf nieuwe feiten te ontdekken over je herkomst. Op de laatste pagina kwamen foto’s van de jongste familieleden te staan. Want: wordt vervolgd…

Als projectmanager en tekstschrijver maakte ik samen met vormgever Gerard van Ee het boek: Bram de Winter 35 jaar beeldend kunstenaar, verslag van een creatieve zoektocht – 1978-2013 over het kunstenaarschap van mijn vader. Ik was verantwoordelijk voor het idee, de planning, het tekstschrijven, de beeldredactie, de drukwerkcontroles en de PR rond de boeklancering.

Ik schreef ook webteksten voor een nieuwe praktijk voor fysiotherapie, manuele therapie en dry needling: Manueel Fysiocare.


 Communicatie- of marketingadvies

Wie is mijn doelgroep? Hoe bereik ik nieuwe klanten? Hoe presenteer ik mijn idee? Hoe hangen mijn communicatiemiddelen met elkaar samen? Dit zijn maar enkele van de vragen die ik in een communicatie- of marketingplan beantwoordde voor mede-zzp’ers of culturele instellingen zoals:

  • Speelswijs (spelbegeleiding voor ouders en kinderen).
  • De Catharina Schrader Stichting (beheert het verloskundig erfgoed).
  • Harm Knoop (schrijver, vrijzinnig voorganger en C.G. Jung-coach) voor zijn boek en het plan voor het opzetten van een cursusinstituut.
  • Het IBB Boek (dit leidde tot reportages van Trajectum, DUB en RTV Utrecht).
  • Uitgeverij Matrijs (ik schreef een advies voor het gebruik van nieuwe media bij erfgoedroutes).

Vrijwilligerswerk

Halverwege 2017 verhuisde ik naar Culemborg. Daar werd ik natuurlijk meteen lid van het historisch genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden. Sinds begin 2018 ben ik redactielid van het tijdschrift Voetnoot. In het kader van 700 jaar Culemborg in 2018 voerde ik bovendien nog ander historisch vrijwilligerswerk uit.

Ook schrijf ik graag een historisch artikel, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de verloskunde in Jutphaas, Vreeswijk en IJsselstein. Want hoe bereikte je een verloskundige die onderweg was? Wat maakte een 19e-eeuwse vroedmeester allemaal mee voor bijzondere dingen? Wat gebeurde er als er (meestal onverwacht) een meerling kwam? Wat is er veranderd in de benadering en begeleiding van zwangere vrouwen?
Deze artikelen schreef ik samen met Loes Schultz, gepensioneerd verloskundige en mijn studiegenootje bij de deeltijdopleiding geschiedenis, en ze zijn gepubliceerd in Bijdragen tot de geschiedenis van IJsselstein, stad en land (september 2015) en Cronyck de Geyn (april en oktober 2014).

Verloskunde_HKN_deel_1
Verloskunde_HKN_deel_2
Artikel_HKIJ_Verloskunde 1e drukproef

Ik ben van 2010 tot 2014 vrijwilliger geweest bij de Historische Kring Nieuwegein. Ik coördineerde er onder andere de herregistratie in het museumregister en schreef er het collectiebeheerplan. Ook ben ik namens de HKN redactielid geweest van Cronyck de Geyn (het tijdschrift van de drie erfgoedinstellingen in Nieuwegein).