Prentenboek ‘de eik’

Op 1 oktober 2022 komt ‘De eik, en alles wat daarin leeft’ uit. Een kinderboek over biodiversiteit, ecosystemen en bedreigde Nederlandse diersoorten. Het boek speelt zich af in een oude, dikke eik. Dit ecosysteem maakt aan kinderen duidelijk hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt. En hoe we voor de natuur en de bedreigde diersoorten moeten zorgen. De eikelmuis komt in deze eikenboom allerlei interessante diersoorten tegen die allemaal de eik voor iets anders nodig hebben: eten, voortplanting, een schuilplek…

De hoofd’persoon’ is de eikelmuis, een in Nederland zeldzame slaapmuis met een innemend voorkomen. De eikelmuis leeft nog maar op twee plekken in Zuid-Limburg. Ook de bedreigde vuursalamander (99,9 % van de populatie in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen) komt in het boek voor. Verder komen er talloze bekende vogels, insecten en zoogdieren in voor, want in een beetje eik kunnen wel 1000 diersoorten leven! Aan het einde van het verhaal vinden de lezers de dieren die op de gedetailleerde tekeningen van het boek te zoeken zijn. Het is dus ook een zoekboek.

Crowdfunding

Van 22 april tot 25 mei liep er een crowdfundingsactie voor dit boek. Op 25 mei is er voor maar liefst 2781 euro besteld. Dat zijn al 89 verkochte boeken en 48 enthousiaste deelnemers! De speciale crowdfundingsopties zijn er niet meer, maar het is nog steeds mogelijk om het boek in de voorverkoop te bestellen. Het wordt een gebonden boek van ongeveer 21,5 bij 27 cm, rechtopstaand, inhoud 40 pagina’s.

Duurzaamheid

Ik heb een duurzame(re) drukker uitgezocht, die spaarzaam omgaat met energie en FSC-papier gebruikt. Bovendien zal ik een deel van de opbrengst van mijn boek aan het Jaar van de Eikelmuis schenken. Met dit initiatief zamelen GaiaZoo, Zoogdiervereniging en Dierenpark Amersfoort fondsen in voor onderzoek naar wat de eikelmuis nodig heeft in het wild, en voor behoud van het leefgebied.

Waarom de eikelmuis?

De eikelmuis is een heel sympathiek ogend diertje met een bijzondere leefwijze. En hij is ernstig bedreigd in Nederland, maar ook in de buurlanden neemt de populatie af. Daarom is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis.

Ik wil je graag helpen door het boek te bestellen