Illustraties

Voorbeelden van opdrachten

  • Wat: kerstkaart voor stakeholders van de Gelderlandfabriek, culturele broedplaats in Culemborg.
  • Wanneer: eind 2019.
  • Waarom: de gezelligheid van een kerstkaart met de stoerheid van de Gelderlandfabriek (industrieel erfgoed, muziek, theater, ateliers en werkplaatsen) combineren. Ik liet me inspireren door het dak van de fabriek, tevens het logo, en zag er een soort vogelhuisjes in. Denk creatieve broedplaats, inspirerende bezoekers en kunstenaars van allerlei pluimage. De kleur groen is van de binnenmuren van de fabriek. De Gelderlandfabriek voegde zelf de tekst toe: Op naar een kleurrijk 2020 en laat je opnieuw verrassen door wat we hier uitbroeden – namens de vreemde vogels uit de Gelderlandfabriek.
  • Hoe: na goedkeuring van een eerste snelle schets ben ik de illustratie gaan uitwerken in potlood, later acryl- en aquarelverf. ik heb eerst nog een proefversie gemaakt waarin ik de ara een kettingzaag in zijn pootjes had gegeven (het mocht nog wat stoerder, was de feedback op de schets), maar daar hebben we in overleg van afgezien, het strookte niet zo met de kerst-uitstraling. De kaart is dubbelzijdig, in liggend A5-formaat geworden.

“Marjolijn heeft weinig woorden nodig om iets passends te creĆ«ren. Wij waren er heel blij mee: we hebben alle gewenste ingrediĆ«nten in de illustratie teruggevonden. En alles binnen het gestelde tijdspad en budget, ook niet onbelangrijk.”

Mark van Dooren, managing Director bij de Gelderlandfabriek

“Ze leest en luistert nauwkeurig, stelt goede vragen en tekent heel precies. Hoe precies, dat zie je soms pas op het tweede oog, als je wat langer naar haar tekeningen kijkt. Pas dan zie je haar ‘doordachtzaamheid’ en word je opnieuw verrast.”

Ton Smits, schrijver, zocht pentekeningen voor bij zijn gedichten